Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin kevytyrittäjyydestä 

Rekisteröidy/ Kirjaudu

Tutustu tällä sivulla usein kysyttyihin kysymyksiin kevytyrittäjyydestä ja lue lisää Uuras - Kevytyrittäjäpalvelusta. Verkkosivustoltamme löydät myös palvelun hinnaston.

 

Rekisteröidy ilmaiseksi ja käytä kevytyrittäjän arkea helpottavaa palveluamme verkossa!

Mikä ihmeen YEL-vakuutus?

Asiakas hoitaa itse YEL-vakuutuksensa. Sinun täytyy ottaa itsellesi yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos:

 • olet 18–69-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vanhuuseläkkeen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 vuotta ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
 • teet työtä yrityksessäsi
 • yrittäjätoimintasi on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
 • YEL-työtulon minimiraja vuonna 2023 on 8 575,45 euroa.

YEL-vakuutus koskee siis myös kevytyrittäjinä toimivia. Voit ottaa eläkevakuutuksen haluamastasi työeläkeyhtiöstä. Työeläkeyhtiöitä ovat: Elo, Ilmarinen, Varma ja Veritas.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjänä toimit yrittäjänä, mutta ilman omaa Y-tunnusta. Sinun ei tarvitse itse hoitaa yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa, vaan Uuras hoitaa sen puolestasi.

 

Sinun tulee kuitenkin etsiä itse asiakkaat ja työtilaisuudet, joista voit laskuttaa.

Mikä on arvonlisävero?

Arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen. Arvonlisävero on välillinen vero, joka on tarkoitettu lopullisten kuluttajien maksettavaksi. Veronkantajina toimivat verovelvolliset yritykset, jotka sisällyttävät veron määrän myyntihintoihinsa ja tilittävät veron valtiolle.

 

Uuras huolehtii siitä, että arvonlisävero tulee huomioitua laskutuksessasi verottajan ohjeiden mukaan. Sinun pitää kuitenkin muistaa, että hinnoitellessasi työsi siihen lisätään pääsääntöisesti arvonlisävero 24 %. Jos et ole varma, miten arvonlisävero tulee ottaa huomioon hinnoittelussasi, ota rohkeasti yhteyttä – annamme sinulle tarpeelliset ohjeet.

Mikä on ennakonpidätys?

Ennakonpidätyksellä tarkoitetaan Verohallinnon määräämä toimitusta, jossa tulosta erotetaan vero, joka tilitetään valtiolle. Ennakonpidätys suoritetaan verokorttiisi merkityn veroprosentin mukaan.

 

Verokortti tulee toimittaa meille ennen ensimmäisen tilityksesi maksamista. Jos meillä ei ole verokorttia, toimitamme ennakonpidätyksen 60 %:n mukaan.

Mitä kuluja voi vähentää?

Kevytyrittäjä ei voi maksaa itselleen verovapaita kilometrikorvauksia tai päivärahoja, mutta ne voidaan huomioida vähennyksinä verotuksessa. Verotuksessa vähennyksenä huomioitavia kuluja ovat laskutettavaan työsuoritteeseen liittyvät tarvike- ja materiaalikulut sekä matkakustannukset. Vuonna 2024 korvausten määrät ovat seuraavat:

 • kilometrikorvaus 0,57 €/km
 • osapäiväraha 24 € (työmatka yli 6 tuntia)
 • kokopäiväraha 51 € (työmatka yli 10 tuntia)
 • ateriakorvaus 12,75 € (ateriakorvaus voidaan maksaa työmatkoilta, joilta palkansaajalle ei makseta päivärahaa).

Katso tarkemmat ohjeet Verohallinnon sivuilta.

Mikä on pikapalkka?

Valitse Uuraksen pikapalkka, kun haluat saada palkkasi nopeammin kuin toimeksiantajasi ehtii maksamaan! Pikapalkan palvelumaksu on 5 %, normaalin 4 %:n palvelumaksun lisäksi.

 

Tarkistamme yrityksen luottokelpoisuuden pikapalkkamaksua varten. Luottokelvottomien yrityksien laskuja et voi ottaa pikapalkkapalvelulla.

 

Pikapalkkalaskun käsittely ohjelmassa:

 • laskun tila on lähetyksen jälkeen ”rahoituskatselmoinnissa”, jolloin se odottaa hyväksyntää toimeksiantajalta
 • kun toimeksiantaja on hyväksynyt laskun, päivittyy laskun tilaksi ”lähetetty”
 • hyväksyntä laskulle tulee olla valmiina ennen klo 12:00, jotta palkka siirtyy kevytyrittäjälle seuraavaksi arkipäiväksi.

Voinko lähettää laskuja ulkomaille?

Uuras - Kevytyrittäjäpalvelun kautta laskuja on mahdollista lähettää ulkomaille. Ulkomaille laskuttaessasi tarvitset toimeksiantajasi VAT-numeron (EU-maat).

Vakuutukset

 • Uuraksen palvelumaksuun sisältyy aina tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutus.
 • Uuraksen tapaturmavakuutus korvaa palvelun kautta tehdyissä töissä sattuneet tapaturmat vakuutusehtojen mukaisesti.
 • Vastuuvakuutuksemme kattaa vahingot miljoonaan euroon saakka vakuutusehtojen mukaisesti.
 • Huolehdithan itse YEL-vakuutuksestasi, mikäli työsi jatkuu yli 4 kuukautta ja työtulosi ylittävät 8 575,45  € (vuonna 2023)

Mitä jos toimeksiantajani ei maksa laskua?

Uuraksen palvelumaksuun sisältyy laskujen lähettäminen perintään. Toimimme yhteistyössä  Uuva Oy:n kanssa. Perintäpalvelut eivät maksa kevytyrittäjälle erikseen.